MFL UMUM PERLIS UNITED SAH TIDAK SERTAI SAINGAN LIGA SUPER 24/25

 


Pengelola Liga Malaysia,Malaysia Football League (MFL) telah mengeluarkan kenyataan terbaharu dengan menyatakan Badan bebas First Instance Body (FIB) membuat keputusan tidak memberikan Lesen Kebangsaan kepada Kelab Bolasepak Perlis United (PUFC) berikutan kegagalan memenuhi syarat-syarat tambahan selepas pengumuman berkenaan keputusan Lesen Luar Biasa (Extraordinary License) M3 Amateur Football League (AFL) pada 7 Mac 2024.

FIB telah menetapkan syarat untuk memastikan semua usaha wajar kewangan diselesaikan sebelum mengeluarkan sebarang lesen kepada PUFC mengikut kriteria tambahan seperti berikut;

a. Bukti dana yang diterima dalam akaun PUFC berjumlah RM 5,000,000.00 seperti dalam cek yang dikemukakan sebelum 9 Mac 2024.

b. Pengisytiharan yang ditandatangani oleh pegawai dan pemain bahawa tiada hutang tertunggak pada 31 Disember 2023 sebelum 13 Mac 2024.

c. Bukti perjanjian penajaan yang dicop antara PUFC dan setiap satu daripada empat (4) penaja berpotensi yang akan diserahkan sebelum 15 Mac 2024.

d. Pembayaran dana tajaan pertama yang diterima oleh PUFC daripada penaja di atas berdasarkan syarat pembayaran tajaan sebelum 22 Mac 2024.

Walaupun tarikh akhir penyerahan pada 22 Mac 2024 masih belum berakhir namun FIB mengesahkan bahawa PUFC telah gagal 3 daripada 4 syarat awal itu dengan tidak mengemukakan sebarang dokumen seperti yang diminta dan telah melanggar semua tarikh akhir yang diberikan. Oleh itu, FIB telah memutuskan untuk tidak memberikan lesen Liga Super 2024-2025 kepada PUFC.

FIB mengekalkan syarat ketatnya demi untuk menjaga kestabilan kewangan liga dan kelab-kelab serta proses usaha wajar kewangan ini dilaksanakan dengan teliti untuk memastikan Liga Malaysia tidak menghadapi kebimbangan kewangan sekiranya PUFC dibenarkan bertanding.

Kegagalan PUFC untuk mendapatkan Lesen Kebangsaan tersebut menyaksikan hanya 13 kelab yang akan bersaing dalam Liga Super bagi musim 2024-2025.

Post a Comment

Previous Post Next Post